Bývalý šéf Slovenského deaflympijského výboru ostáva vo väzbe

27.02.2013 Banská Bystrica

Banská Bystrica 27. februára (TASR) - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku - pracovisko Banská Bystrica dnes rozhodol o predĺžení väzby bývalému šéfovi Slovenského deaflympijského výboru Jaromírovi R. po podaní obžaloby. Keďže ten nepodal proti rozhodnutiu sťažnosť, je právoplatné. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na neho obžalobu na ŠTS v Pezinku. Obvinený je z podvodu. TASR o tom informovala nedávno hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Vladimíra Gedrová.

Polícia 15. februára informovala, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ukončil v daný týždeň prípad podvodu, v ktorom je Jaromír R. obvinený, a navrhol ho obžalovať. "Počas vyšetrovania vyšetrovateľ urobil viac ako sto výsluchov svedkov a poškodených, realizoval úkony cestou právnej pomoci 65 krajín, okrem Antarktídy na všetkých kontinentoch a dal vypracovať päť znaleckých posudkov," povedala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. Dodala, že vyšetrovací spis tvorí 53 zväzkov, čo predstavuje 20.000 strán.

Polícia podľa nej v roku 2011 zistila, že prezident Slovenského deaflympijského výboru si mal podvodne požičať najmenej od štyroch spoločností na zabezpečenie 17. Zimných deaflympijských hier vo Vysokých Tatrách 10 miliónov eur. Za účelom zorganizovania športových hier mal obvinený uzatvoriť zmluvy o spolupráci, ktoré mali spočívať v rekonštrukčných prácach zimných štadiónov v Poprade a Kežmarku. "Na základe týchto zmlúv mestá poskytli štadióny za účelom ich rekonštrukcie a následné použitie pre chystané deaflympijské hry. Súkromné firmy požičali, respektíve investovali do rekonštrukčných prác najmenej 10 miliónov eur," povedala hovorkyňa. Jaromír R. podľa polície deklaroval, že peniaze investované do rekonštrukčných prác budú riadne uhradené a ako garanciu predložil polmiliónovú bankovú záruku z Bank of Columbia. "Tá však bola fiktívna, bez reálneho krytia zo strany banky," povedala Dobiášová. Požičané peniaze Jaromír R. podľa polície nepoužil na uhradenie faktúr za práce na štadiónoch, ako sľúbil. Hrozí mu trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.
 

Vyberte región